menu

Aangiftehulp voor ondernemers (aftrekposten boekjaar 2017)

05/03/2018

Het jaar 2017 zit er alweer op en daarmee breekt de tijd van de aangifte inkomstenbelasting ook weer aan. Ondanks dat het erg belangrijk is voor iedere onderneming om de cijfers inzichtelijk te hebben, stellen veel ondernemers het uit tot het laatste moment. Onze tip: niet doen! Zorg dat u tijdig uw administratie op orde heeft. Dit geeft rust en ruimte om vervolgens weer vol goede energie van 2018 een succesvol jaar te maken. Daarom hebben geven we hier enkele aangiftehulp tips voor ondernemers.

Schoenmaker blijf bij je leest

U bent goed in datgene waarin u onderneemt. Voor de administratie geldt precies hetzelfde. Als u handig bent met cijfers en u vindt het leuk om te doen, doe dan vooral zelf de boekhouding en aangifte inkomstenbelasting. Ziet u er als een berg tegenop en wilt u liever deze energie en tijd steken in uw onderneming? Schakel een deskundige boekhouder in. Via ons contactformulier kunt u binnen 2 minuten boekhouders vergelijken in uw regio. Kom zo binnen 24 uur in contact met een deskundige boekhouder.

Weet u op welke fiscale aftrekposten u recht heeft?

Jaarlijks laten veel ondernemers erg veel geld liggen, simpelweg omdat ze niet weten op welke fiscale aftrekposten ze recht hebben. Dit is zonde, want zo mist u een financiële stimulans voor uw onderneming. We hebben hieronder de aftrekposten voor ondernemers op een rijtje gezet.

 • Zelfstandigenaftrek;
 • Startersaftrek;
 • MKB-winstvrijstelling;
 • Investeringsaftrek;
 • Meewerkaftrek;
 • Stakingsaftrek;
 • Fiscale Oudedagsreserve (FOR).
 • ZEZ regeling/uitkering

Niet iedere ondernemer komt zomaar in aanmerking voor bovenstaande aftrekposten. U moet namelijk voldoen aan de volgende criteria:

 • U bent volledig zelfstandig ondernemer;
 • U werkt minimaal 1225 uren per jaar aan uw onderneming (urencriterium);
 • U heeft aan het begin van het kalenderjaar de AOW leeftijd nog niet bereikt;
 • U drijft de onderneming volledig zelf of met anderen.

Voldoet u aan bovenstaande criteria? Dan komt u dus in aanmerking voor de fiscale aftrekposten waardoor u aanzienlijk minder belasting hoeft te betalen. Hieronder beschrijven we iedere aftrekpost kort en bondig.

De aftrekposten kort beschreven

Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek is al enkele jaren een discussiepunt in bij het Kabinet. Sommige partijen willen deze aftrekpost zelfs helemaal afschaffen. Vooralsnog is de aftrekpost ook gewoon in 2017 toepasbaar. Wanneer u voldoet aan het urencriterium en u maakt voldoende winst, dan kunt u een vast bedrag van € 7.280,- aftrekken van de winst. Het bedrag waar u belasting over moet betalen valt zo aanzienlijk lager uit.

Startersaftrek
Bent u een startende ondernemer? Dan kunt u in de eerste vijf jaar drie keer gebruik maken van de startersaftrek. U mag dan in totaal driee keer een bedrag van € 2.123,- aftrekken van de winst bovenop de zelfstandigenaftrek.

MKB-winstvrijstelling
Iedere ondernemer die winst maakt heeft recht op de MKB-winstvrijstelling. ook in 2017 bedraagt de hoogte van de MKB-winstvrijstelling 14% van de winst.

Investeringsaftrek
Wanneer u in een jaar investeringen heeft gedaan, dan kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). U kunt dan bijvoorbeeld 28% van uw investeringen terugvorderen. Meer informatie hierover leest u op de site van de Belastingdienst.

Meewerkaftrek
Heeft u een fiscale partner die meer dan 525 uren per jaar in uw bedrijf meewerkt zonder dat uw partner daar een vergoeding voor krijgt of een vergoeding minder dan € 5.000,-? Dan kunt u gebruik maken van de meewerkaftrek. Hoe hoger het aantal gewerkte uren door uw partner, des te hoger de aftrekpost. Bekijk hier de tabel.

Stakingsaftrek
Stopt u met uw onderneming omdat deze bijvoorbeeld verkocht is? Dan kunt u eenmalig gebruik maken van de stakingsaftrek. De hoogte van de stakingsaftrek is € 3.630,-.

Fiscale oudedagsreserve (FOR)
Deze regeling is er voor ondernemers die alvast aan hun pensioen denken, aangezien een zzp’er/ondernemer niet automatisch pensioen opbouwt. Een deel van de winst mag dan gereserveerd worden voor hun pensioen. Voor 2017 is het maximum bedrag € 8.946,- of 9,8% van de winst. Wanneer u dit omzet naar een lijfrente dan is het bedrag aftrekbaar van de winst.

ZEZ regeling/uitkering
Bent u zzp’er en zwanger? Dan heeft u recht op de ZEZ regeling. Niet veel ondernemers weten dat deze regeling bestaat, dus vandaar dat we de ZEZ regeling hier even toelichten. Deze regeling is ingevoerd voor zwangere zelfstandigen om zo de financiële druk te voorkomen en lange werkdagen tijdens de zwangerschap te voorkomen. Werkte u in het voorgaande kalenderjaar meer dan 1.225 uren aan uw onderneming? Dan bedraagt de uitkering het wettelijke bruto minimumloon van € 1.524,60. Werkte u minder dan 1.225 uren dan is de hoogte van de uitkering afhankelijk van de winst. Een ZEZ uitkering wordt geregeld door het UWV. Wilt u een ZEZ uitkering aanvragen of meer informatie? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Bron: boekhouderzzp.com

CashFlex:

 • No nonsense
 • Ondernemers in staat stellen kansen te benutten
 • Unieke financiële producten voor het MKB
 • Loyaliteit, persoonlijk contact     
 • Betrouwbare en flexibele partner
 • Voor bedrijven met een omzet van:
  € 500.000 - € 40 miljoen       
 • Snelheid in beslissingen & uitboeken
 • Door ondernemers, voor ondernemers